Algarve

Ontspannen natuur/vogelreis Algarve: 27 april tot en met 6 mei 2017

 

De Algarve, de landstrook in Zuid-Portugal van 140 km lang en 35 km breed. De drie bergketens van Monchique (902 m), Caldeirão (577 m) en Malhão (599 m), tezamen de ‘Serra’, beschermen de streek tegen de ergste droogte van de Alentejo. De Serra is bosrijk. Hier domineren kurkeikenbossen, aardbeibomen, veel struiken en kruiden van de zonneroosfamilie (Cistus) en rhodondendron. De Serra gaat over in de zone ‘Barrocal’. Het is een zone waar de kleinschalige landbouw domineert, met bijvoorbeeld amandel-, vijg-, sinaasappel- en olijfboomgaarden. Bijzonder zijn de vele soorten orchideeën, narcissoorten en kruiden zoals tijm.  De smalle kuststrook ten slotte wordt de ‘Littoral’ genoemd. Het is de meest verstedelijkte en toeristische strook, maar ook de zone met bijzondere wetlands, duinen (oostelijk deel) en imposante rotsstranden en klifkusten (grofweg vanaf Albufeira en verder westwaarts). Vanwege de Serra wordt het weer in de Algarve goeddeels bepaald door de Middellandse zee en Noord-Afrika. Noemenswaardig is dat zo’n 40 % van de Algarve zogeheten Natura 2000-gebied is, dat wil zeggen op Europees niveau bezien belangwekkende natuurgebieden. De variatie aan habitats zorgt voor een grote vogelrijkdom. In de Algarve broeden meer dan 130 vogelsoorten. ’s Winters en gedurende de trektijd komen daar nog ruim 100 soorten bij. Los van de natuur en het oorspronkelijke landschap, is het goed te zien dat de streek vijf eeuwen werd gedomineerd door de Arabieren (Moren). De vele sinaasappel- en amandelbomen, de Azulejos (blauw beschilderde tegels) en de architectuur (o.a. de ‘betraliede’ schoorstenen) getuigen daarvan.

 

Kalanderleeuwerik, foto Paul van der Poel

 

Om het bijzondere karakter van de Algarve en de vele unieke natuurreismogelijkheden goed te leren kennen nodigt Turismo de Portugal (Portugees Verkeersbureau, www.visitportugal.com) jaarlijks natuurreisorganisaties en journalisten uit om naar Portugal te komen om kennis te maken met de natuurlijke rijkdommen. Stichting Natuurreizen maakte al verschillende van deze kennismakingsreizen mee, zo ook in september 2014 en in het najaar van 2015. En inderdaad, de warmte, de geuren, de prachtige natuurgebieden met zijn uitbundige vogelleven, de goede infrastructuur, de op en top accommodaties en natuurlijk het lekkere eten en drinken, maken de Algarve tot een wel heel ideale natuurreisbestemming in Europa! We gaan er dus naar toe, kom met ons meegenieten!

Gedurende deze 10-daagse, uiterst afwisselende natuurreis komt u op de fraaiste plekken in de Algarve, en proeft u de sferen van het oostelijke deel tegen de Spaanse grens, het midden en het noordelijke deel. Daarnaast maken we een uitstap naar het vermaarde Castro Verde (dagen 6 en 7). U overnacht in comfortabele hotels dichtbij de natuur. Dus voor het ontbijt en tussen aankomst en het avondmaal nog volop de mogelijkheid om lekker een rondje te maken. De reis staat onder leiding van een kundige SNR-reisleider.

 

Grote trappen, Castro Verde. Foto Visitportugalbirdwatching.com

 

Deze reis is eventueel in combinatie met de Extremadura reis te maken (de Extremadura reis eindigt een dag voor aanvang van deze reis). Neem voor de mogelijkheden / prijsreductie contact op.

 

Programma

Dag 1 Vlucht met Transavia naar de hoofdstad van de Algarve, Faro. Daarvandaan rijden we in ongeveer driekwartier oostwaarts naar Tavira, een van de mooiste dorpen in de Algarve, gelegen aan de Rio Gilão en het wetland Ria Formosa. Inchecken doen we in Hotel Vila Galé Albacora, prachtig gelegen op de oever (met duinen) van de Rio Gilão en in het oostelijke deel van het wetland Ria Formosa. Vlakbij het hotel liggen al enkele leuke zoutpancomplexen waar het naar hartenlust vogelen is. Het hotel is gevestigd in een voormalige tonijnvissersnederzetting. Grote sterns, dwergsterns, strandplevieren, steltkluten, lepelaars en kleine zilverreigers en vele andere vogelsoorten foerageren en broeden praktisch voor de deur! In de duinvegetatie om het hotel heen komen Kameleons (Chamaeleo chamaeleon) voor, leuk om te ontdekken! Als de tijd het toelaat proeven we op deze aankomstdag alvast snel het Ria Formosa Natural Park, de bestemming van de dagen 3 en 4. In het centrum bekijken we in ieder geval de zestiende-eeuwse Capela do Senhor dos Passos, in manuelstijl, gevoerd met prachtige gekleurde azulejos. Overnachting in Hotel Vila Galé Albacora.

Dag 2 Vandaag doen we twee goede vogelgebieden aan in het oostelijke deel van de Algarve: de zoutpannen van Cerro do Bufo (hele goede plek voor Audouins meeuwen) en Castro Marim. Rond de zoutpannen van Cerro de Bufo, op het boerenland, maken we goede kans op Bijeneters, Hoppen en Steenuilen. Castro Marim, tegen de Spaanse grens aan, is een natuurreservaat (wetland) dat zich langs de oevers van de grensrivier Guadiana uitstrekt. Het is het enige gebied in Portugal waar de Kleine kortteenleeuwerik broedt, dus wie weet zien we groepjes van deze vogelsoort. Maar het gebied heeft meer te bieden. Het steppeachtige landschap, met daarin de (zout)moerassen, herbergt een groot aantal vogelsoorten, waaronder Kuifkoekoek (enige plek in de Algarve), Brilgrasmus, Zuidelijke klapekster, Flamingo, Krooneend, Audouins meeuw, Dunbekmeeuw, Lepelaar, Kleine trap, Griel en Vorkstaartplevier. De lunch nuttigen we in het veld nuttigen. Overnachting in Hotel Vila Galé Albacora.

 

Hotel Vila Galé Albacora, foto Niels Bronsgeest

 

Dag 3 en 4 Het ca. 15.000 hectare grote wetland en Natural Park Ria Formosa is met recht een must see. Dit natuurreservaat strekt zich uit over ruim 60 kilometer kustlijn en herbergt (zout)moerassen, duinen, riviermondingen, rietbedden, kreken, meren, open water, zandbanken en een reeks eilandjes die zorgen voor een relatief ondiepe lagune met een grote biodiversiteit. Het gebied is zowel tijdens de najaarstrek en winter als in het voorjaar en zomer een zeer belangrijk vogelonderkomen. Het rijke vogelleven is onder meer te danken aan de grote voedselrijkdom van het wetland (vele soorten schaaldieren en maar liefst 140 vissoorten!). Iedere getijdecyclus wordt 70 % van al het water in de lagune ververst. De zuigende stroming tussen de eilanden zorgt daarvoor. Het wetland is bijvoorbeeld een belangrijke broedplaats voor Strandplevieren, Dwergsterns, Purperkoeten, Kleine zilverreigers, Steltkluten, Audouins meeuwen, enkele paren Witoogeend, Lepelaars en Vorkstaartplevieren. Ook komen er twee schildpadsoorten voor, de Europese moerasschildpad (zeldzaam) en de Spaanse beekschildpad. Tijdens deze eerste serieuze kennismaking van de Ria Formosa bezoeken we onder meer Quinta do Lago en de Ludo zoutpannen.

 

Zoutpannen bij Tavira, foto Niels Bronsgeest

 

Op een van de dagen (afhankelijk van het weer) maken we tevens een boottocht vanaf Olhão door het wetland. Op die dag, verkennen we ’s ochtends eerst het westelijk van Tavira geleden natuurgebied Santa Luzia en daarna de zoutpannen van Olhão. Na het bezoek aan de twee natuurgebieden maken we ons klaar voor een ontspannen boottocht door de lagune. Vanuit Olhão varen we onder meer naar het sfeervolle Ilha da Culatra (eiland) waar de lunch gebruiken in een lokaal visrestaurant. De boottocht, verkenning van het eiland en de lunch neemt een groot deel van de dag in beslag. Na de boottocht rijden we terug naar ons hotel Vila Galé Albacora in Tavira.

Dag 5 Vandaag brengen we de dag door in de Salgados lagune en het Monchique gebergte. Het achterland van de Algarve, zoals het Monchique gebergte dat we vandaag bezoeken, is ruiger dan de rest van de Algarve. Het is een goed gebied voor Rosse waaierstaart (vroege beesten), Westelijke Opheusgrasmus, Wielewaal, Iberische tjiftjaf, Rotszwaluw, Theklaleeuwerik, Blauwe rotslijster, Roodstuitzwaluw, Grijze gors en roofvogelsoorten als Steenarend, Slangenarend en Havikarend.  In de namiddag rijden we door naar onze nieuwe onderkomen de tweede helft van de reis, Hotel a Esteva in Castro Verde.

Dag 6 en 7 Vandaag en morgen snuiven we natuurpracht van de Castro Verde op: ongetwijfeld een van de meest uitbundige, en unieke vogelgebieden van Zuid-Europa. Het pseudo-steppegebied (60.000 ha groot) rondom het sfeervolle stadje Castro Verde is in deze tijd groengekleurd en bedekt met bloemen. Karakteristiek zijn de Steen- en Kurkeiken in het gebied. De ene dag bezoeken we het zuidelijke deel, onder meer São Marcos, Guerreiro, Ribeira de Cobres en Salto. De tweede dag gaan we het noordelijke deel door, naar onder meer Entradas, Vale Gonçalinho, Carregueiro en Casével. De Castro Verde is natuurlijk vermaard om de Grote - en Kleine trappen. Maar liefst 80 % van de Grote trappenpopulatie van Portugal is hier gehuisvest. Maar ook kijken we uit naar Zwartbuikzandhoender, Griel, Scharrelaar, Kleine torenvalk, Grauwe kiekendief, Kalanderleeuwerik, Theklaleeuwerik en Vorkstaartplevier. Het uitgestrekte, open gebied is tevens een aantrekkelijk terrein voor verschillende soorten roofvogels zoals Havikarend, Dwergarend en Slangenarend. U leest het al, in Castro Verde kunnen we ons gemakkelijk twee dagen vermaken, het is een heerlijk gebied! Overnachting in Hotel a Esteva in Castro Verde.

 

Theklaleeuwerik, foto Klaus Malling Olsen 

 

Dag 8 en 9 De komende twee dagen verkennen we het het Parque Natural do Vale do Guadiana. Met onder meer bezoeken aan Mértola waar de enige ‘stedelijke’ Kleine torenvalkenkolonie van Portugal zit (in het Convento de S. Francisco), São Domingos en Pulo do Lobo: de kalme Guadiana wordt hier een woest kolkende rivier. Spectaculair zijn de rotsformaties bij Pulo do Lobo. De rivier moet zich hier een weg doorheen banen, waardoor een smalle, ondiepe kloof is ontstaan. Hier zien we onder andere rotszwaluwen. Verder in deze regio goede kans op Bijeneters, roofvogelsoorten (zoals Grijze wouw) en Blauwe eksters. Overnachting in Hotel a Esteva in Castro Verde. 

Dag 10 Rit naar de luchthaven van Faro, met, als de tijd het toelaat, nog een laatste vogelmoment in Vilamoura, een uitgestrekt rietmoeras met soorten als Purperreiger, Puperkoet en Woudaap. Er zijn een paar uitkijkhutten die we kunnen bezoeken.

 

Kleine torenvalk, foto Niels Bronsgeest

 

SNR-reisbegeleiding 

Reissom 7 personen € 1550,- / 14 personen € 1295,-

Richtbedrag eenpersoonskamertoeslag € 140

Reisduur 10 dagen

Uiterse inschrijfdatum 11 maart 2017 

In de reissom inbegrepen volpension, alle transport en diensten lokale gids, boottrip

 
<h1>stichtingnatuurreizen.nl sitemap:</h1> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1032">Home</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1030">Onze reizen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1147">Extremadura</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1169">Nederland</a><br /> --<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1170">Bargerveen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1082">Suriname</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1185">Diepholz</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1187">Wit-Rusland</a><br /> --<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1234">De reis op kaart</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1086">Noord-Griekenland </a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1201">Hongarije</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1191">Bulgarije</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1190"><b>Algarve</b></a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1235">Madeira - wandelreis</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1236">Sri Lanka</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1145">Nu boeken</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1148">Reis boeken</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1150">Betalingen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1149">Algemene voorwaarden</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1023">Over SNR</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1138">Historie</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1137">Reisbegeleiders</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1139">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1140">Colofon</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1231">Service &amp; Links</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1157">Algemene paklijst</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=101">Aanmelden nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=100">Zoekresultaten</a><br />