Noord-Griekenland

Rijke vogelleven van Noord-Griekenland: 18 april tot en met 29 april 2017

 

Het Noorden van Griekenland is authentiek en weinig toeristisch, echter voor vogelaars en liefhebbers van prachtige landschappen en vergezichten is het een waar paradijs. Net als overal in Europa zijn hier veel mensen weggetrokken naar de steden, op zoek naar werk. Ze lieten een eeuwenoud cultuurlandschap achter. Rustiek, verlaten en weinig aangetast. De stapelmuren, houtwallen, oude olijfboomgaarden, bloemrijke weilandjes en het struweel zien er uit als eeuwen geleden. Overal zijn halfverharde wandelpaden aanwezig, soms nog in gebruik door herders met kleine kuddes geiten. De landschappelijke afwisseling, verlatenheid, hoogteverschillen en het mediterrane klimaat zorgen ervoor dat Noord-Griekenland misschien wel het rijkste gebied is in Europa wat betreft vogels, maar ook voor amfibieën en reptielen, zoals de spectaculaire reuzensmaragdhagedis en Moorse en Griekse landschaildpadden. 

Gedurende deze comfortabele vogelreis (met natuurlijk de lekkere Griekse keuken!) doen we achtereenvolgens de topbestemmingen het meer van Kerkini, de Evrosdelta, het bos van Dadia en de Nestos delta aan. Een vogellijst met meer dan 200 soorten is geen uitzondering!

Door rechtstreekse vluchten Amsterdam – Thessaloniki en verbeterde infrastructuur ter plekke kost het bereiken van deze bijzondere bestemmingen bovendien een stuk minder tijd dan vroeger. In en rond deze natuurgebieden / wetlands zullen we een grote hoeveelheid voor Europese begrippen, unieke vogelsoorten zien. Per bestemmingen nemen we volop de tijd. Geen gehaast, maar ruimte voor genieten, beleven. We worden tijdens de reis tevens bijgestaan door een lokale natuurgids van uitzonderlijke klasse: Georgos Spiridakis, hij kent alle plekken goed. Ga mee op deze onvergetelijke reis!

 

Oostelijke blonde tapuit, foto Andrea Bonetti

 

 

Ter voorbereding van deze reis heeft Stichting Natuurreizen op uitnodiging van Natural Greece in april 2015 de omgeving van het Kerkinimeer verkend. In die korte periode werden daar maar liefst 148 vogelsoorten waargenomen. De boottocht over het Kerkinimeer was een schitterende ervaring. Met name het grote aantal Kroeskoppelikanen, Roze pelikanen, Dwergaalscholvers, Aalscholvers en reigersoorten, waaronder vele ralreigers, kwakken en kleine zilverreigers, was indrukwekkend. Ook de waarnemingen van onder andere Steenarend, Schreeuwarend, Arendbuizerd, Oostelijke baardgrasmus, Balkankwikstaart, Orpheusgrasmus, Syrische bonte specht, Roodstuitzwaluw en Oostelijke blonde tapuit mochten er zijn. Afgelopen voorjaar hadden we een volgeboekte reis naar Noord-Griekenland. De respons was over het algemeen erg positief. Met onderstaand verbeterd programma hebben we wederom een fantastische reis door dit relatief onbekende deel van Griekenland!

 

Koningspage, foto Niels Bronsgeest

 

Programma

Dag 1 Aankomst op het vliegveld van Thessaloniki. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst:  bezoek aan wetlands in de omgeving, zoals de Axios Delta, het Meer van Koronia / Volvi (met eventueel een kijkje bij de reusachtige en eeuwenoude plataan bij Scholari met daarin de bekende Blauwe reigerkolonie) en vervolgens de rit naar de Nestos rivierdelta (205 km). Overnachting in Filoxenia Hotel te Toxotes.  

Dag 2 Het Nestos gebied, beslist één van de mooiste rivierlandschappen van Griekenland. De vrijwel ondoordringbare beboste heuvels aan de oevers van de rivier vormen een uniek habitat voor soorten als de Zwarte Ooievaar, Vale Gier, Steenarend, Dwergarend,  Balkansperwer, Wespendief en  Oehoe. Ook kunnen we hier vele broedende zangvogels aantreffend zoals Nachtegalen, Balkanbaardgrasmus, Oostelijke Orpheusgrasmus en de Kleine Zwartkop. Het zal een hele uitdaging zijn uit de kakofonie (overigens een woord van Griekse origine) van zang de juiste soorten te halen! Overnachting in Filoxenia Hotel te Toxotes.

 

Bruinkeelortolaan, foto Andrea Bonetti

 

Dag 3 Bezoek aan de Nestoskloof-en het Nestosdelta gebied. De Nestos delta is rijk aan landschappen en biodiversiteit. Zo vormen de zandduinen een habitat voor de nesten van vogels als Griel, Strandplevier en Dwergstern. Later op de dag rijden we naar onze volgende bestemming: het Evros deltagebied (ca. 150 km). Overnachting in Hotel Isidora Hotel-Loutra (of soortgelijke accommodatie).

Dag 4 en 5 We gaan eropuit in het Evros Delta-gebied, op de grens met Turkije. Deze 188 km2 grote delta van de rivier de Evros, kent een omvangrijke range aan habitats, zoals zoetwater meren, brakke en zoutwater lagunes, talloze zijarmen en kreken, uitgestrekte rietvelden, moerassen, zandige eilandjes, bossen van tamarisk en rivierbegeleidende bossen. De tijd dat wij het gebied bezoeken is de beste tijd, met de meeste vogels, waaronder een groot aantal doortrekkers zoals steltlopers en sterns. Vandaag hebben we goede kans op onder meer Zwarte ibis, Kemphaan, Krombekstrandloper, Sporenkievit, de drie moerassterns, Grauwe kiekendief, Arendbuizerd, Bastaardarend, Lanner- en Eleonoravalk, Roodkopklauwier,  Kleine klapekster, Maskerklauwier, Grauwe klauwier, Blauwe rotslijster, Ortolaan, Boomleeuwerik, Izabeltapuit, Oostelijke Orpheusgrasmus, Kortteenleeuwerik, Kalanderleeuwerik en Duinpieper, Zwartkopmeeuw en Kuifaalscholver, Griel, Poelruiter, Roerdomp, Flamingo's, Scharrelaar en Dunbekmeeuw. In het Informatiecentrum kunnen we een videopresentatie bekijken. Tevens maken we een boottocht door het gebied voor de beste natuurbelevenis. Overnachting in Hotel Isidora Hotel Loutra (of soortgelijke accommodatie).

 

Maskerklauwier, foto Paul van der Poel

 

Dag 6, 7 en 8 Deze drie dagen bezoeken we het Dadia bos, tevens Nationaal Park, en omgeving, eveneens tegen de Turkse grens aan gelegen. Het bergachtige gebied bedekt met bossen van Zwarte - en Turkse dennen, Hongaarse eiken,  Moseiken en Donzige eiken ligt in het uiterste noordoosten van het land. De regio kende eeuwenlang een vrij extensief landgebruik. Kleinschalige begrazing, houtkap en bosbranden op beperkte schaal leidden tot het kenmerkende mozaieklandschap. De afwisseling tussen bos en de open plekken die hierdoor ontstond vormen een ideaal biotoop voor tal van roofvogelsoorten. Het is niet voor niets een van de beste roofvogelplekken in Europa. Hier zijn 36 van de 38 roofvogels waargenomen. Bovendien komen hier 7 van de 9 uilensoorten voor! Hier gaan we op zoek naar onder meer Monniksgier (Dadia is de enige broedplaats in de Balkan van deze soort), Vale gier, Aasgier, Steenarend, Dwergarend, Keizerarend, Balkansperwer en Wespendief. Het gebied is onder meer zeer gierenrijk omdat sinds 1987 het hele jaar eens per week aas op bekende voedselplaatsen wordt neergelegd. Het betreft doodgegaan vee van boeren uit de omgeving. In het woud broeden verder Zwarte Ooievaars (ca. 35 paar) en Maskerklauwieren. Overnachtingen in Dadia Forest Inn.

Dag 9, 10 en 11 Vanuit Dadia rijden we terug westwaarts voor het bezoek van enkele dagen aan het meer van Kerkini en de wetlands langs de rivier Strymonas (transfer ca. 340 km). Het Kerkini meer was oorspronkelijk een moerasachtig meer waarin de 50er jaren van de vorige eeuw een dam is aangelegd. Het meer wordt gevoed door de Strymonas en dient voor irrigatie en beheersing van overstromingen. Het is een van de belangrijkste wetlands in Griekenland en Europa voor broedende watervogels. Zo broeden hier onder meer jaarlijks meer enkele honderden Dodaarsen, tientallen paren Woudapen, zo’n honderd paar kwakken en vele tientallen paren Ralreigers en Dwergaalscholvers.

 

Kerkini meer, foto Andrea Bonetti

 

Het meer van Kerkini is daardoor voor  vogelliefhebbers een magische belevenis. Een vroege ochtend, zittend aan de oever, kijkend naar roze - en kroeskoppelikanen, om ons heen zingende Nachtegalen en Wielewalen, terwijl de zon opkomt boven de met sneeuw bedekte bergen: een verbluffende natuurervaring! In deze omgeving zijn meer dan 300 soorten waargenomen, waaronder spechten (Syrische-, Grote bonte-, Middelste bonte-, Kleine bonte-, Groene- en  Grijskopspechten), Grote rotsklever, Rouwmees, Buidelmees, Grote karekiet en Zwarte ibis. Ook zijn hier zes soorten arenden vertegenwoordigd zoals Schreeuw-, Bastaard-, Havik- en Dwergarend. Verder maken we hier kan op Balkanvliegevanger, Griekse- en Vale Spotvogel, Maskerklauwier. Een van de dagen maken we een boottocht over het meer met onder andere de 2 hoogtepunten, Kroeskoppelikaan en Dwergaalscholver. Overnachting in Hotel Limneo, Chrissohorafa.

 

Kwak en Aalscholver - Kerkinimeer, foto Niels Bronsgeest

 

Dag 12 Transfer naar de luchthaven van Thessaloniki voor de retourvlucht naar Amsterdam (en als de tijd het toestaat, met nog een bezoek aan de Sidiroskastro vallei). Wel thuis! 

 

Links

Griekse Vogelbescherming (Hellenic Ornithological Society)

Evros Delta

Society for the Portection of Prespa

 

Reisbegeleiding Gerben Mensink en lokale gids Georgos Spiridakis 

Richtprijs 6 personen € 1790,00 / 8 personen € 1690,00 / 12 personen EUR 1500,00

Eenpersoonskamertoeslag € 180,00

Reisduur 12 dagen

Uiterse inschrijfdatum 27 februari 2017

In de reissom inbegrepen volpension, alle transport en diensten lokale gids, boottrip over het Kerkini-meer en Nestosdelta.

Niet in de reissom ingebrepen zijn uitgaven van persoonlijke aard, drankjes (ook tijdens de maaltijden, tenzij dat bij gelegenheid expliciet wordt aangeveven) en fooien

Meer informatie Niels Bronsgeest / nilssons@ziggo.nl.  

 

Roze pelikanen - Kerkinimeer, foto Niels Bronsgeest

 
<h1>stichtingnatuurreizen.nl sitemap:</h1> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1032">Home</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1030">Onze reizen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1147">Extremadura</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1169">Nederland</a><br /> --<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1170">Bargerveen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1082">Suriname</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1185">Diepholz</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1187">Wit-Rusland</a><br /> --<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1234">De reis op kaart</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1086"><b>Noord-Griekenland </b></a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1201">Hongarije</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1191">Bulgarije</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1190">Algarve</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1235">Madeira - wandelreis</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1236">Sri Lanka</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1145">Nu boeken</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1148">Reis boeken</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1150">Betalingen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1149">Algemene voorwaarden</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1023">Over SNR</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1138">Historie</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1137">Reisbegeleiders</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1139">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1140">Colofon</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1231">Service &amp; Links</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1157">Algemene paklijst</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=101">Aanmelden nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=100">Zoekresultaten</a><br />