Suriname

November 2018 (precieze reisperiode binnenkort bekend)

 

Onderstaand vernieuwde programma op hoofdlijnen (met als topbestemming Kabalebo) wordt momenteel nader uitgewerkt. Deze nieuwe reis wordt in november 2018 uitgevoerd. Het programma hieronder betreft het 2015 reisprogramma, met in de tabel de 'sneak preview' van het vernieuwe 2018 programma. Voorinschrijven is aan te bevelen, er is al animo voor deze reis.

 

Suriname is ongeveer vier maal zo groot als Nederland en ligt tussen de grensrivieren de Corantijn bij Guiana en de Marowijne bij Frans Guyana. Namen, zoals Groningen en Wageningen en ook familienamen herinneren aan ons koloniale verleden. De bevolking is een mengelmoes van creolen, bosnegers, indianen, Hindoes, Javanen, joden, Chinezen en Libanezen. Ook Koreanen en Brazilianen hebben er zich de afgelopen decennia gevestigd. De hoofdstad Paramaribo is een stad met tal van opmerkelijke gebedshuizen, houten gebouwen en het beruchte Fort Zeelandia.

Paramaribo bezit schitterende houten gebouwen uit de koloniale tijd en de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika. Op diverse plaatsen bevinden zich daar bloeiende bomen, struiken en tal van tropische planten, waaronder fa ja lobbi en bougainvilles. Paramaribo wordt daarom ook wel de stad van bloemen genoemd. Diverse vreedzaam samenlevende bevolkingsgroepen vormen de bevolking. Zij zijn vriendelijk en goedlachs. In het binnenland  wonen in eenvoudige hutten indianen en bosnegers. Suriname, een land waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

 

Suriname ligt aan de Atlantische Oceaan met een kleiige afslagkust, die aan onze wadden doet denken, met hier en daar wat stranden en strandritsen en in het binnenland uitbundig oerwoud. De reden dat Suriname ook een land is met een indrukwekkende planten- en dierenwereld!

Op de hoger liggende strandritsen graven zeeschildpadden hun nesten, waarin zij hun eieren leggen. Naar binnen toe liggen de zwampen (moerassen) die samen met de  kust een ideale verblijfplaats zijn voor overwinterende Noord-Amerikaanse steltlopers. Uiteenlopende reigersoorten -en niet te vergeten rode ibissen- houden zich hier ook op. Aansluitend op de zwampen liggen de witzandsavannes met hun mauritiepalmen,  bloeiende planten, roofvogels en papegaaien. Langs de rivieren zijn door het oerwoud overwoekerde restanten van plantages aanwezig. Hier en daar is er nog een in bedrijf. Vanuit de korjalen zullen we regelmatig diverse soorten ijs- en roofvogels kunnen waarnemen. Het tropisch regenwoud waar we naar op weg zijn, is het leefgebied van groepen brul- en andere apen, fluithazen en grote ara’s. De nachtelijke concerten van kikkers en padden zijn onvergetelijk. Comfortabele wegen, zoals in Nederland zijn er in het binnenland niet of nauwelijks. Het vervoer  geschiedt met gemotoriseerde korjalen over de rivieren, per vliegtuig en een speciale met vier wielen aangedreven bus. Er wordt natuurlijk ook veel gewandeld; die tochten zijn niet vermoeiend. Om te zorgen dat ieder tijdens deze reis goed aan zijn trekken kan komen, houden we het aantal deelnemers beperkt. Er wordt overnacht in eenvoudige hotels en logeerverblijven. Het wordt een reis om nooit meer te vergeten.

 

Onze zintuigen worden danig op de proef gesteld door het horen, voelen, zien en ruiken tijdens de onderdompeling in deze totaal andere wereld. Tijd is er een relatief begrip. "God gaf de Surinamers de tijd en de Nederlanders de klok", wordt wel eens opgemerkt. Ook dat zullen we ondervinden, evenals hoe goed onderhouden alles in onze welvaartstaat is. Hoe gek het ook lijkt, Suriname is nog steeds een ontwikkelingsland, maar dat heeft ook zijn charme. We lopen de langs afslagkust en over het oceaanstrand.  Daar vandaan zijn uitkijkmogelijkheden op de moeilijk toegankelijke zwampen. Vanuit de lucht, varende korjalen en piakkka’s bekijken we het tropische regenwoud dat ondoordringbaar lijkt, maar waarin we later te voet zullen ervaren dat het allemaal nog wel meevalt. De savanne met zijn mauritiepalmen biedt weer een heel andere aanblik. De Surinaamse gids, heeft scherpe ogen en hoort vrijwel alles. Hij zal ons daarop attent maken. Op deze reis wordt veel aandacht geschonken aan vogels, maar  dat wil niet zeggen dat er alleen maar daarop wordt gefocust. We houden ogen en oren open voor zoogdieren, zeeschildpadden, kikkers en bloeiende planten en bomen, die goed te bekijken zijn.

Daarnaast is er natuurlijk ook aandacht voor de cultuur. Te beginnen in Paramaribo tijdens de stadswandeling (o.m. Cultuurtuin) maar ook op de al dan niet nog werkende plantages en in de dorpjes met hun kostgrondjes en daarop cassave en kousenband.

 

Gedurende de trip, die vlak na de kleine regentijd plaatsvindt, beginnen de bloemen uitbundig te bloeien. Dichtbij het hotel in Leonsberg waar we verblijven, vliegen ’s morgens vroeg ’s avonds veel Amazonepapegaaien over. Grote groepen kleine zilver- en andere reigers trekken er ’s avonds langs de Surinamerivier naar hun slaapplaatsen. Honderden vleermuizen gaan er op jacht vanaf de schemering en duizenden krabbetjes schuimen de drooggevallen slikrandjes af. Wanneer we onderweg naar een van de vele bestemmingen een blik op de fruitstalletjes werpen valt direct het grote assortiment aan exotische vruchten op: overheerlijke kleine bananen, zuurzak, mango’s en papaja’s. Verder diverse soorten vissen en soms wildsoorten, zowel vers als gebarbecued.

 

Voorlopig programma 2018 

Dag 1: Aankomst Zanderij vanuit Schiphol. Door naar de hoofdstad Paramaribo. Overnachting Ecoresort

Dag 12: Vertrek naar Paramaribo. Overnachting Ecoresort

Dag 2: City Tour/Cultuurtuin en 'Weg naar Zee' voor steltjes, waaronder Noord-Amerikaanse overwinteraars

Dag 13: Vanaf Zorg en Hoop vliegen we rond 11.00 uur in ongeveer 1,5 uur naar Kabalebo midden in de regenwoud (met een DHC-6 Twin Otter). Hier onder meer kans op Reuzenotter, Ocelot, Harpij en Capibara

Dag 3: In Leonsberg gaan we op de boot en varen naar de monding van de Surinamerivier. Onderweg grote kans op rivierdolfijnen. Verder door naar Braamspunt. Met de boot later die middag terug, en uitstappen bij Fort Nieuw Amsterdam. Overnachting Ecoresort in Paramaribo

Dag 14: Kabalebo

Dag 4: Vertrek naar Joden Savanne/Babunhol. Overnachting Babunhol river lodge

Dag 15: Kabalebo

Dag 5: Idem

Dag 16: Vertrek naar Paramaribo (vertrek rond 13.00 uur). In de namiddag zijn we weer in het Ecoresort                     

Dag 6: Vertrek naar Fredberg voor de Oranje Rotshanen. Overnachting in de lodge aldaar.

Dag 17: Vertrek naar Bakkie. In Montresor stappen we op de boot en varen in ongeveer 1,5 uur naar Bakkie

Dag 7: Vertrek naar Atjoni en door per boot naar het eilandje I Sa Dou midden in de Surinamerivier

Dag 18: Boottocht over de Warappa kreek naar zee. Daar wandeling en zeevogels, steltlopers, pelikanen en reigerachtigen spotten

Dag 8: Idem. Onder meer boottocht

Dag 19: Vertrek (met de boot) naar Frederiksdorp (met kans op de Vale Reuzen Nachtzwaluw / Great Potoo). Wandeling Margrita, en met bootje oversteken naar Marienberg. Daar worden we door de bus opgepikt voor het ritje naar Paramaribo. Overnachting Ecoresort

Dag 9: Vertrek vanuit Atjoni terug naar Paramaribo. Onderweg voldoende vogelstops. Overnachting Ecoresort

Dag 20: Heel vroeg rijden we naar de Hannover Savanne (vertrek Ecoresort om 05.30 uur). Daar komen we plm. 06.30 uur aan. We bezoeken het savannegebied met onder meer uitstapjes naar Berlijn en Hollands Kamp.

Dag 10: Vertrek naar Bigi Pan (noordoostelijk van Nieuw Nickerie). Aankomst rond 14.00 uur. Onderweg maken we een stop in Groningen voor wat te drinken en een snack. Vanauit Nw Nickerie is het pakweg drie kwartier varen naar Bigi Pan (kleine moerasboot). Overnachting in de ecolodge op palen midden in het moerasgebied, tussen het rijke vogelleven

Dag 21: Vertrek via Zanderij naar Schiphol

Dag 11: Hele dag vogelen op Bigi Pan (soort 'Biesbosch')

Dag 22: Aankomst Schiphol

 

Programma van de reis zoals gemaakt in februari 2015, onderdelen keren terug in vernieuwde bovenstaande opzet 

Dag 1 Vliegreis Schiphol-Zanderij en per bus naar Paramaribo. Overnachting in hotel Stardust (Leonsberg).

Dag 2 ’s Ochtends vertrekken we vanaf de veersteiger bij Leonsberg voor een enkele uren durende tocht naar de plek waar de monding van de Surinamerivier in de Atlantische Oceaan uitkomt en speuren die af op dolfijnen. Er wordt aangelegd Braamspunt dichtbij het vissersdorp Pomona. Het strand wordt door garnalenvissers geregeld gebruikt om garnalen te drogen. Hierna wordt een wandeling gemaakt  in de omgeving van en door Fort Nieuw Amsterdam. Overnachting in hotel Stardust.

Dag 3 Een wandeling door Paramaribo met zijn prachtig opgeknapte regeringsgebouwen en mooie gebedshuizen, waaronder de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika. Afhankelijk van de stadgids die we krijgen, brengen we ook een bezoek aan een originele wintiwinkel. Hier worden allerlei zaken verkocht die gebruikt worden bij rituelen voor de traditionele inheemse godsdienst Winti, een traditionele Afro-Surinaamse religie. Na de lunch in een Hindoestaans restaurantje wordt eerst de Cultuurtuin bezocht, waarin veel tropische planten, bomen en struiken zijn bijeengebracht. Daarna rijden we langs de Weg naar Zee -met veel stops onderweg- naar de oceaan om te zien welke soorten watervogels en steltlopers zich daar ophouden en komen daarbij langs een Hindoestaanse verbrandingsplaats en een kleurrijk ‘bezinningsoord’. Langs deze weg houden zich onder andere veel slakkenwouwen, leljacana’s en katoenvogeltjes op. Overnachting in hotel Stardust.

Dag 4 Met een bus gaan we op weg naar de Jodensavanne. Onderweg passeren we het immense complex voor aluminiumproductie van Suralco bij Paranam en enkele negerdorpen. Er wordt gestopt bij het veeteeltproject Big Batra en we proberen daar in het grazige gebied soldatenspreeuwen te ontdekken. Daarna begeven we ons naar de Jodensavanne. Hier wandelen tussen de resten van de eerste Joodse synagoge in de Nieuwe Wereld en de graven die daar liggen. Een geneeskrachtige bron biedt de mogelijkheid nieuwe energie op te doen. Met een beetje geluk zien we aan de rand van de Cordonweg bloeiende indianenrammelaars. Van hieruit wandelen we naar het indianendorp Redi Doti. Overnachting in resort Baboen Hol.

Dag 5 Vanaf Baboen Hol brengt de bus ons naar Atjoni aan de Surinamerivier, waar korjalen liggen te wachten voor het vervoer naar het eilandje I Sa Dou met daarop een dorpje waar boslandcreolen wonen. De boten varen langs de verschillende negerdorpen die aan deze rivier liggen. Na aankomst verkennen we het eilandje. Mogelijk zijn de piraattiran, Cayennekievit en tijgerroerdomp daar weer te zien. Overnachting in traditionele Saramaccaanse hutten op I Sa Dou.

Dag 6  Er wordt een wandeling door gemaakt door de verschillende negerdorpen. We kunnen daar kennismaken met de cultuur en levenswijze van de boslandcreolen. Overnachting in de lodges op I Sa Dou.

Dag 7 Met de korjaal  keren we terug naar Atjoni, waar de bus ons opwacht voor de rit  naar Paramaribo. Onderweg maken we nog een stop bij een wetlandtrail voor een wandeling bij Paranam. Overnachting in hotel Stardust. 

Dag 8  We rijden via de Oost-Westverbinding naar Nieuw-Nickerie en kruisen daarbij de Saramacca- en de Coppenamerivier. Via  het kokosnotendistrict Coronie met zijn recent gerestaureerde houten Staatslogeergebouw belanden we in het rijstareaal van het district Nickerie en rijden langs Wageningen. Onderweg worden een aantal stops gemaakt, waaronder in Groningen. Afhankelijk van de resterende beschikbare tijd en de waterstand, wordt geprobeerd bij aankomst in Nieuw-Nickerie nog een bezoek te brengen aan de Zeedijk om daar naar Noord-Amerikaanse steltlopers te gaan kijken. Overnachting in hotel Residence Inn in  Nieuw-Nickerie.                                                                                                                                                                                                                                                   Dag Dag 9 Deze dag wordt besteed aan een verkenning van de polders in de omgeving. Zo mogelijk nog en tweede bezoek aan de Zeedijk. Overnachting in hotel Residence Inn.  

 

Alternatief dag 9:  In plaats van de bustocht is ook een vaartocht over de Corantijn mogelijk, via Washabo naar de Kaboerikreek. Dit alternatief is voor diegenen die de grote visotter willen waarnemen. Onderweg ook mogelijk hoatzins, en in de rivier houden zich zeekoeien op, die wellicht worden gezien! De prijs van deze excursie bedraagt bij 8 deelnemers

€ 107,00 p.p, bij 10 deelnemers € 85,00 p.p. en bij 12 deelnemers € 74,50 p.p.

 

Dag 10 In kleine vissersboten steken we de Nickerierivier over, waarna de bootjes over een scheepskameel het lateraalkanaal worden ingetrokken. Langzaam door dit kanaal varend zijn geregeld brilkaaimannen te zien en vliegen uiteenlopende reigersoorten voor de bootjes op. Aan het eind verschijnt een  ondiepe en visrijk natuurgebied: de  Bigi Pan. Er wordt aangelegd bij een logeerverblijf dat middenin het water staat. Vanaf dit punt  zijn jagende visarenden waar te nemen. De vaartocht gaat in rustig tempo verder met een soort kruipdoor sluipdoor tussen kleine met bomen en struiken begroeide eilandjes, waaruit onder meer geelkruinkwakken opvliegen. Met enig geluk worden ook houtooievaars en rode ibissen gezien. Na de lunch in het logeerverblijf wordt de terugtocht aanvaard naar het vertrekpunt, waar de bus al staat te wachten. Via de Oost-Westverbinding komen we weer in Paramaribo. Overnachting in hotel Stardust.

Dag 11 Op naar de zwampen en het kustgebied. Om te beginnen eerst een rit naar Mon Tresor, waar een boot ligt te wachten voor het vervoer over de rivier de Commewijne. Die brengt ons al varend langs diverse plantages naar de voormalige plantage Kerkshoven aan de Warappakreek bij Bakkie. Boven de rivier o.a. kans op diverse soorten sterns,lachmeeuwen en gieren. De vaartocht duurt ongeveer een uur, waardoor er nog gelegenheid is om in de omgeving op zoek te gaan naar alles wat leeft en groeit, in ons geval vooral vogels. Overnachting in lodges in Bakkie.

Dag 12 Over de Warappakreek varen we in een kleine boot, met aan beide zijden de mangrovebegroeiing, tot aan de monding van de kreek bij de oceaan. Hier wandelen we over de zand- en schelpritsen en observeren de vele soorten Noord-Amerikaanse steltlopers, die daar met vele duizenden komen foerageren op de modderbanken. Onderweg zien we diverse soorten reigers, waaronder kleine blauwe reigers en groene dwergijsvogels. Met enig geluk ook rode lepelaars, kaalkopooievaars en rode ibissen. Dit is nog maar een greep uit de vogelrijkdom. Overnachting in lodges in Bakkie.

Dag 13 Vanuit Bakkie zakken we de Commewijne weer af en bezoeken de schitterend gerestaureerde plantage Frederiksdorp, waar geluncht wordt. Hier houdt zich hoog in de palmen ook vaak een rustende vale reuzennachtzwaluw op. Al wandelend arriveren we op de plantage Johanna Margaretha,waar weer wordt ingescheept om de rivier over te steken bij de voormalige suikerplantage Mariënburg. Vanaf daar brengt de bus ons weer naar Paramaribo. Overnachting in hotel Stardust.

Dag 14 Op deze dag wordt eerst met de bus via Zanderij door de savannen gereden naar het dorpje Witagron aan de Coppenamerivier, waar boslandcreolen wonen. Van hieruit varen we met een korjaal over deze rivier naar Foengoe-eiland bij de Raleighvallen. ‘s Avonds is er een facultatieve excursie naar nachtzwaluwen, die zich dan op de airstrip ophouden. Overnachting in lodge Gonini op  Foengoe-eiland met uitzicht op de Coppenamerivier.

Dag 15 Bij zonsopkomst -en dat geldt ook voor de dagen erna-  kunnen vogelliefhebbers naar de airstrip om het vogelleven te zien ontwaken. Toekans, ara’s en chaccalacca’s en tal van andere soorten zijn aanwezig in de bomen die de airstrip omringen. Brulapen, die ’s nacht luid roepend hun aanwezigheid kenbaar hebben gemaakt kunnen worden gezien. Een ochtendexcursie voert naar de majestueuze Moedervallen. De korjaal zet  ons af bij Lolo pasi voor een wandeling. Een inheemse gids heeft de leiding en vertelt onder meer over het maken van een ‘snelkamp’, de telefoonboom en de schildpadtrap. Bij de watervallen zijn vaak sidderalen te zien. Onderweg zullen onder andere spinapen zich laten horen en zien. ’s Middags wordt een excursie over het eiland gemaakt met kans op groene leguaan en zeker ook ameiva’s, een soort hagedis en de zweepslagvogel. De op Foengoe-eiland aanwezige doodshoofdaapjes zijn niet schuw en kunnen van dichtbij gefotografeerd worden. Voor en na de excursie kan ieder baden of zwemmen in de heldere rivier. Overnachting in lodge Gonini.

Dag 16 Een excursie naar de Volzberg en de baltsplaats van de oranje rotshaantjes. Die duurt de hele dag en de deelnemers hieraan moeten niet opzien tegen een stevige wandeling. De groep die naar de top van de berg gaat vertrekt als eerste en voegt zich voor de lunch bij de andere groep. Gezamenlijk wordt de baltsplaats bezocht. Onderweg zullen er ontmoetingen zijn met diverse groepen apen, mogelijk goudhazen en zwermpjes kleine vogels, die trekkende mieren volgen Op granietplateaus zijn vlinders en bloeiende planten te zien. Of we de majestueuze harpij zulle zien is ongewis. Overnachting in logeergebouw Gonini. 

Dag 17 In de loop van de ochtend arriveert het vliegtuig voor de retourvlucht naar het vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo. De bus brengt ons weer naar hotel Stardust in Paramaribo.

Dag 18 Eerst volgt een rit naar Albina aan de Marowijne met een stop in Stolkertsvijver bij de brug over de Commewijne. Tegen de middag bereiken we dit stadje Albina, de grensplaats met Frans Guyana, waar wordt geluncht. Aan de rivieroever ligt een piakka (een zeewaardige vissersboot met verhoogde gangboorden) met buitenboordmotoren en indiaanse bootslieden te wachten om de groep te vervoeren naar het indianendorp Christiaankondre. Tijdens de vaartocht over de woelige Marowijne kans op visarenden, gieren  en sterns. In het dorp kan worden rondgewandeld, en/of  worden gebaad in de Marowijne.  ‘s Avonds gaan we in donker het bij vloed op pad voor een vaartocht naar de legstranden van de zeeschildpadden bij Baboen Santi.  Het is een van de hoogtepunten van deze reis. Tijdens een wandeling over het strand zien we de krapé’s -ook wel soepschildpadden genoemd- aan land komen om hun eieren te leggen. We kunnen het hele legproces volgen. Overnachting in de lodge van Mirishi.

Dag 19 Na het ontbijt wordt alles in gereedheid gebracht voor de terugkeer naar Paramaribo. Eenmaal onderweg met de bus wordt gestopt bij een indrukwekkend monument in Moiwana voor de gevallenen tijdens de binnenlandse oorlog. Overnachting in hotel Stardust.                                                                                                                                                                                                                 

Dag 20 Een dag voor een tocht door het savannelandschap. We moeten vroeg opstaan voor een bezoek aan de Hannoversavanne, waar we met het ochtendgloren arriveren en die we,  voordat het er te warm wordt, te voet gaan verkennen. Het is een prachtig landschap met bosschages van  onder meer mauritiepalmen, die tal van vogelsoorten aantrekken, waaronder papegaaien, tanagers en palmgierzwaluwen. Ook liefhebbers van de flora komen hier aan hun trekken met planten, zoals wolfsklauwen en zonnedauw. Hierna kijken we eerst bij vliegveld Zanderij of we de witkaakweidespreeuw, zwartkopsoldatenspreeuw en de blonde ruiter kunnen ontdekken. Ook bezoeken we Berlijn.   Overnachting in hotel Stardust. 

Dag 21 De laatste dag van het verblijf in Suriname. ‘s Ochtends is er gelegenheid om te gaan winkelen in Paramaribo, te gaan wandelen in de omgeving van Leonsberg of aan de Surinamerivier te gaan staan dromen over de voorbije reis door dit prachtige tropische paradijs. Na de lunch brengt de bus ons naar de luchthaven J.A. Pengel, zoals de officiële naam luidt van het vliegveld Zanderij. Aan het begin van de avond stijgt het vliegtuig op voor de 7500 kilometer lange retourvlucht naar Nederland over de Atlantische Oceaan.

Dag 22 Al vrij vroeg in de ochtend zet het vliegtuig de landing in op Schiphol.

 

Grijsborstsabelvleugel (55ct), Geelstuittangare (45ct), Vlekstaartnachtzwaluw (40ct), Soldatenspreeuw (20ct),

Witstaartgoudkeelkolibri (50ct), Zwartkopcaique (60ct), Roodsnaveltoekan (65ct), Kraagpapegaai (75ct),

Roodkopmanakin (70ct), Tijgerroerdomp (150ct), Amerikaanse purperhoen (100ct), Zwartstaarttrogon (10ct),

Oranjevleugelamazone (90ct), Roodsnaveltoekan (65ct) en Zwartgestreepte bosuil (95ct)

 

SNR-reisbegeleiding Dick Jonkers en lokale gids Marchal Lingaard

Reis is in ontwikkeling. Richtprijzen in januari 2018 bekend.

Aantal deelnemers minimaal 8, maximaal 16

Uiterste inschrijfdatum 15 september 2018

Eénpersoonskamertoeslag n.n.b.

In de reissom inbegrepen volpension, (binnenlandse) vluchten, luchthavenbelasting, alle overige vervoer per bus en boot

Meer informatie Dick A. Jonkers: dickjonkers@telfort.nl / 035-526 04 56 of Stichting Naturrreizennilssons@ziggo.nl / 06-15960141

Leuke links www.surinamebirds.nl / www.stinasu.sr (Stichting Natuurbehoud Suriname)

 
<h1>stichtingnatuurreizen.nl sitemap:</h1> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1032">Home</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1030">Onze reizen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1147">Extremadura</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1169">Nederland</a><br /> --<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1170">Bargerveen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1082"><b>Suriname</b></a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1185">Diepholz</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1187">Wit-Rusland</a><br /> --<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1234">De reis op kaart</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1086">Noord-Griekenland </a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1201">Hongarije</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1191">Bulgarije</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1190">Algarve</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1235">Madeira - wandelreis</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1236">Sri Lanka</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1145">Nu boeken</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1148">Reis boeken</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1150">Betalingen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1149">Algemene voorwaarden</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1023">Over SNR</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1138">Historie</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1137">Reisbegeleiders</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1139">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1140">Colofon</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1231">Service &amp; Links</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1157">Algemene paklijst</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=101">Aanmelden nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=100">Zoekresultaten</a><br />