Suriname

2 tot en met 25 november 2018 

 

Onderstaand het vernieuwde programma op hoofdlijnen (met als topbestemming Kabalebo).  

Suriname is ongeveer vier maal zo groot als Nederland en ligt tussen de grensrivieren de Corantijn bij Guiana en de Marowijne bij Frans Guyana. Namen, zoals Groningen en Wageningen en ook familienamen herinneren aan ons koloniale verleden. De bevolking is een mengelmoes van creolen, bosnegers, indianen, Hindoes, Javanen, joden, Chinezen en Libanezen. Ook Koreanen en Brazilianen hebben er zich de afgelopen decennia gevestigd. De hoofdstad Paramaribo is een stad met tal van opmerkelijke gebedshuizen, houten gebouwen en het beruchte Fort Zeelandia.

Paramaribo bezit schitterende houten gebouwen uit de koloniale tijd en de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika. Op diverse plaatsen bevinden zich daar bloeiende bomen, struiken en tal van tropische planten, waaronder fa ja lobbi en bougainvilles. Paramaribo wordt daarom ook wel de stad van bloemen genoemd. Diverse vreedzaam samenlevende bevolkingsgroepen vormen de bevolking. Zij zijn vriendelijk en goedlachs. In het binnenland  wonen in eenvoudige hutten indianen en bosnegers. Suriname, een land waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

 

Suriname ligt aan de Atlantische Oceaan met een kleiige afslagkust, die aan onze wadden doet denken, met hier en daar wat stranden en strandritsen en in het binnenland uitbundig oerwoud. De reden dat Suriname ook een land is met een indrukwekkende planten- en dierenwereld!

Op de hoger liggende strandritsen graven zeeschildpadden hun nesten, waarin zij hun eieren leggen. Naar binnen toe liggen de zwampen (moerassen) die samen met de  kust een ideale verblijfplaats zijn voor overwinterende Noord-Amerikaanse steltlopers. Uiteenlopende reigersoorten -en niet te vergeten rode ibissen- houden zich hier ook op. Aansluitend op de zwampen liggen de witzandsavannes met hun mauritiepalmen,  bloeiende planten, roofvogels en papegaaien. Langs de rivieren zijn door het oerwoud overwoekerde restanten van plantages aanwezig. Hier en daar is er nog een in bedrijf. Vanuit de korjalen zullen we regelmatig diverse soorten ijs- en roofvogels kunnen waarnemen. Het tropisch regenwoud waar we naar op weg zijn, is het leefgebied van groepen brul- en andere apen, fluithazen en grote ara’s. De nachtelijke concerten van kikkers en padden zijn onvergetelijk. Comfortabele wegen, zoals in Nederland zijn er in het binnenland niet of nauwelijks. Het vervoer  geschiedt met gemotoriseerde korjalen over de rivieren, per vliegtuig en een speciale met vier wielen aangedreven bus. Er wordt natuurlijk ook veel gewandeld; die tochten zijn niet vermoeiend. Om te zorgen dat ieder tijdens deze reis goed aan zijn trekken kan komen, houden we het aantal deelnemers beperkt. Er wordt overnacht in eenvoudige hotels en logeerverblijven. Het wordt een reis om nooit meer te vergeten.

 

Onze zintuigen worden danig op de proef gesteld door het horen, voelen, zien en ruiken tijdens de onderdompeling in deze totaal andere wereld. Tijd is er een relatief begrip. "God gaf de Surinamers de tijd en de Nederlanders de klok", wordt wel eens opgemerkt. Ook dat zullen we ondervinden, evenals hoe goed onderhouden alles in onze welvaartstaat is. Hoe gek het ook lijkt, Suriname is nog steeds een ontwikkelingsland, maar dat heeft ook zijn charme. We lopen de langs afslagkust en over het oceaanstrand.  Daar vandaan zijn uitkijkmogelijkheden op de moeilijk toegankelijke zwampen. Vanuit de lucht, varende korjalen en piakkka’s bekijken we het tropische regenwoud dat ondoordringbaar lijkt, maar waarin we later te voet zullen ervaren dat het allemaal nog wel meevalt. De savanne met zijn mauritiepalmen biedt weer een heel andere aanblik. De Surinaamse gids, heeft scherpe ogen en hoort vrijwel alles. Hij zal ons daarop attent maken. Op deze reis wordt veel aandacht geschonken aan vogels, maar  dat wil niet zeggen dat er alleen maar daarop wordt gefocust. We houden ogen en oren open voor zoogdieren, zeeschildpadden, kikkers en bloeiende planten en bomen, die goed te bekijken zijn.

Daarnaast is er natuurlijk ook aandacht voor de cultuur. Te beginnen in Paramaribo tijdens de stadswandeling (o.m. Cultuurtuin) maar ook op de al dan niet nog werkende plantages en in de dorpjes met hun kostgrondjes en daarop cassave en kousenband.

 

Gedurende de trip, die vlak na de kleine regentijd plaatsvindt, beginnen de bloemen uitbundig te bloeien. Dichtbij het hotel in Leonsberg waar we verblijven, vliegen ’s morgens vroeg ’s avonds veel Amazonepapegaaien over. Grote groepen kleine zilver- en andere reigers trekken er ’s avonds langs de Surinamerivier naar hun slaapplaatsen. Honderden vleermuizen gaan er op jacht vanaf de schemering en duizenden krabbetjes schuimen de drooggevallen slikrandjes af. Wanneer we onderweg naar een van de vele bestemmingen een blik op de fruitstalletjes werpen valt direct het grote assortiment aan exotische vruchten op: overheerlijke kleine bananen, zuurzak, mango’s en papaja’s. Verder diverse soorten vissen en soms wildsoorten, zowel vers als gebarbecued.

 

Voorlopig programma 2018 

Dag 1: Aankomst Zanderij vanuit Schiphol. Door naar de hoofdstad Paramaribo. Overnachting Ecoresort

Dag 12: Vertrek naar Paramaribo. Overnachting Ecoresort

Dag 2: City Tour/Cultuurtuin en 'Weg naar Zee' voor steltjes, waaronder Noord-Amerikaanse overwinteraars

Dag 13: Hannoversavanna/Zanderij/Berlijn

Dag 3: Vertrek naar Jodensavanna, naar Fredberg

Dag 14: Vertrek naar Bakki

Dag 4: Fredberg

Dag 15: Bakki

Dag 5: Vertrek van Fredberg naar Atjoni, naar I Sa Dou

 

Dag 16: Vertrek naar Paramaribo via Frederiksoord. In de namiddag zijn we weer in het Ecoresort                   

Dag 6: I Sa Dou

Dag 17: Vanaf Zorg en Hoop vliegen we rond 11.00 uur in ongeveer 1,5 uur naar Kabalebo midden in de regenwoud (met een DHC-6 Twin Otter). Hier onder meer kans op Reuzenotter, Ocelot, Harpij en Capibara

Dag 7: Vertrek naar Paramaribo

 

Dag 18: Kabalebo

Dag 8: Dolfijnen Tour/ Nw Amsterdam

Dag 19: Kabalebo

Dag 9: Vertrek naar Linde's Lust district Saramacca

 

Dag 20: Vertrek naar Paramaribo

Dag 10: Vertrek naar Bigi Pan (noordoostelijk van Nieuw Nickerie). Aankomst rond 14.00 uur. Onderweg maken we een stop in Groningen voor wat te drinken en een snack. Vanauit Nw Nickerie is het pakweg drie kwartier varen naar Bigi Pan (kleine moerasboot). Overnachting in de ecolodge op palen midden in het moerasgebied, tussen het rijke vogelleven

Dag 21: Peperpot / Vlindertuin

Dag 11: Hele dag vogelen op Bigi Pan (soort 'Biesbosch')

Dag 22: Vertrek vanaf Zanderij naar huis (aankomst Schiphol dag 23)

 

 

Grijsborstsabelvleugel (55ct), Geelstuittangare (45ct), Vlekstaartnachtzwaluw (40ct), Soldatenspreeuw (20ct),

Witstaartgoudkeelkolibri (50ct), Zwartkopcaique (60ct), Roodsnaveltoekan (65ct), Kraagpapegaai (75ct),

Roodkopmanakin (70ct), Tijgerroerdomp (150ct), Amerikaanse purperhoen (100ct), Zwartstaarttrogon (10ct),

Oranjevleugelamazone (90ct), Roodsnaveltoekan (65ct) en Zwartgestreepte bosuil (95ct)

 

SNR-reisbegeleiding Dick Jonkers en lokale gids Marchal Lingaard

Reis is in ontwikkeling. Richtprijzen in januari 2018 bekend.

Aantal deelnemers minimaal 8, maximaal 16

Uiterste inschrijfdatum 15 september 2018

Eénpersoonskamertoeslag n.n.b.

In de reissom inbegrepen volpension, (binnenlandse) vluchten, luchthavenbelasting, alle overige vervoer per bus en boot

Meer informatie Dick A. Jonkers: dickjonkers@telfort.nl / 035-526 04 56 of Stichting Naturrreizennilssons@ziggo.nl / 06-15960141

Leuke links www.surinamebirds.nl / www.stinasu.sr (Stichting Natuurbehoud Suriname)

 
<h1>stichtingnatuurreizen.nl sitemap:</h1> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1032">Home</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1030">Onze reizen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1147">Extremadura</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1169">Nederland</a><br /> --<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1170">Bargerveen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1082"><b>Suriname</b></a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1185">Diepholz</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1187">Wit-Rusland</a><br /> --<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1234">De reis op kaart</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1086">Noord-Griekenland </a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1201">Hongarije</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1191">Bulgarije</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1190">Algarve</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1235">Madeira - wandelreis</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1236">Sri Lanka</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1145">Nu boeken</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1148">Reis boeken</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1150">Betalingen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1149">Algemene voorwaarden</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1023">Over SNR</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1138">Historie</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1137">Reisbegeleiders</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1139">Contact opnemen</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1140">Colofon</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1231">Service &amp; Links</a><br /> -<a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=1157">Algemene paklijst</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=101">Aanmelden nieuwsbrief</a><br /> <a href="http://www.stichtingnatuurreizen.nl/?page_id=100">Zoekresultaten</a><br />